Skärgården i Stockholm

Stockholmarna är mycket stolta över sin skärgård. Stockholms Skärgård är Sveriges största skärgård och den näst största skärgården i hela östersjön. Faktum är att den som besöker Stockholm snabbt kan komma ut i skärgården – bara 15 minuter med båt från strömkajen i Stockholm kommer man till det som brukar benämnas Stockholms närmaste skärgård – Fjäderholmarna. Stockholms skärgård brukar delas in i den södra skärgården och norra skärgården. Den norra skärgården börjar med Vaxholm som huvudö, Vaxholm ligger en timma med båt från Stockholm, och slutar vid Norrtälje som tar cirka 4 timmar med båt från Stockholm. En del av Stockholms Skärgård ägs av Skärgårdsstiftelsen, närmare bestämt 15 procent. Övrig mark är privat och där finns det möjlighet för dig som är intresserad av att köpa hus, eller en egen ö, att göra det. Dyrast är det att köpa hus i Stockholms skärgård nära vattnet och på rimligt avstånd i Stockholm – då det oftast finns goda båtförbindelser med Waxholmsbolaget där vilket möjliggör att man kan besöka sommarhuset ofta och mycket. 

 

Stockholms södra skärgård brukar säga ha sin nordliga huvudpunkt vid Dalarö, där många av Waxholmsbolagets båtar också utgår ifrån. Stockholms södra skärgård sydliga punkt slutar vid Nynäshamn. Till den södra skärgården hör bland annat Sandhamn som är ett känt utflyktsmål, särskilt för seglare. Sandhamn har flera fina hus och det stora seglarhotellet som är ett omtyckt ställe att bo på.

 

 Om du är intresserad av att köpa hus i Stockholms Skärgård bör du innan du fattar beslut om köp noga undersöka vilka kommunikationer som finns. Många öar har du behov av egen båt för att senare komma till en hamn där du kan ha parkeringsplats, andra öar har förbindelse året runt med Waxholmsbolaget. Det finns även öar i skärgården i Stockholm som har förbindelse med bilfärja exempelvis Yxlan, Blidö och Ljusterö.